Orthopedische manuele therapie

Orthopedische manuele therapie is ontstaan uit de fysiotherapie. Het is een verdieping binnen het vak; de orthopedisch manueel therapeut heeft na zijn of haar opleiding tot fysiotherapeut nog vier jaar doorgeleerd.

De orthopedisch manueel therapeut behandelt net als de fysiotherapeut klachten die te maken hebben met houding en beweging. Denk aan bijvoorbeeld rug-, nek- of schouderpijn, blessures, balansproblemen of langdurige hoofdpijn. Orthopedische manueel therapie wordt ook vaak ingezet bij revalidatie na voor het lichaam ingrijpende gebeurtenissen zoals een ongeluk of een operatie.

Hoe werkt orthopedische manuele therapie?

Orthopedische manuele therapie richt zich op zogenaamde ‘ketens’ binnen het lichaam. De plaats waar iemand pijn voelt, is namelijk lang niet altijd de plaats waar de pijn veroorzaakt wordt. Deze vorm van zorgverlening zoekt naar de oorzaak aan het begin van de keten en pakt het probleem bij de wortels aan.

Voor wie is orthopedische manuele therapie?

Zoals bij fysiotherapie is orthopedische manuele therapie geschikt voor iedereen die klachten ervaart aan de spieren of gewrichten. In de meeste gevallen zal een fysiotherapeut bepalen wanneer orthopedische manuele therapie u kan helpen, uiteraard kunt u ook zelf een afspraak maken bij de orthopedisch manueel therapeut. De specialisten van MTC Delft helpen u graag bij het maken van een keuze.