Oedeemtherapie (lymfedrainage)

Wat is oedeem?

Oedeem is een teveel aan vocht dat achterblijft in het weefsel. Dit overschot aan vocht ontstaat meestal in armen en benen, maar kan in principe in het hele lichaam voorkomen. 
Er kunnen diverse oorzaken zijn, waardoor dit vocht niet afgevoerd wordt. Zo kan het liggen aan een lymfesysteem dat eigenlijk nooit goed heeft gewerkt, maar nu ineens meer vocht te verwerken krijgt. Ook kan het komen door een operatie waarbij lymfevaten expres zijn weggehaald of per ongeluk zijn beschadigd.

Wat doet een Oedeemtherapeut?

Het doel van oedeemtherapie is het ondersteunen van het lymfesysteem om zo het overmatige vocht af te voeren en dit is dan ook de voornaamste taak van de oedeemtherapeut. Daarnaast heeft oedeemtherapie ook een ontspannend effect en kan dus gebruikt worden als ontspanningstherapie.

De oedeemtherapeut zal u behandelen met één of meerdere van de volgende technieken, afhankelijk van de oorzaak van het oedeem:
• Manuele lymfdrainage; het stimuleren van de lymfevaten met diverse handtechnieken op de huid.
• Oefentherapie
• Ademhalingsoefeningen
• Ontspanningstherapie
• Compressietherapie; het aanbrengen van bandages om tegendruk te geven
• Lymfetaping

Voor wie is Oedeemtherapie?

Eigenlijk kunt u met veel klachten terecht bij een oedeemtherapeut. Voornamelijk met klachten die gerelateerd zijn aan het lymfesysteem. Voorbeelden zijn dat het u kan opvallen dat het bandje van uw schoenen ineens meer in de voet knelt of dat uw ringen niet meer om uw vingers passen. Deze situaties kunnen ook ontstaan na het ondergaan van een (oncologische) operatie.
Mocht u vragen hebben of u gebaat bent bij oedeemtherapie, dan bent u altijd welkom om te bellen (015-2628160) of te mailen (info@mtcdelft.nl). Cathy Aussems is onze oedeemtherapeut.

 

 

 

Therapeutische elastische kousen (TEK)

Werking
Therapeutische elastische kousen, ook wel steunkousen genoemd, zijn bedoeld om extra druk uit te oefenen op armen of benen. In de kousen zit een afnemend drukverloop verwerkt van distaal naar proximaal. Dit wil zeggen dat de druk bij de enkel of pols hoger is dan bij het bovenbeen of de bovenarm. Door dit afnemend drukverloop ontstaat er een optimale afvoer van vocht en afvalstoffen richting uw hart.

Indicatie
Therapeutische elastische kousen worden altijd voorgeschreven door een arts of specialist. Enkele ziektebeelden waarbij deze worden voorschreven zijn: elke vorm van oedeem, veneuze insufficiëntie (ook zonder oedeem), spataders, na een diep-veneuze trombose of bij wondroos. Bij bepaalde doelgroepen worden kousen ook preventief voorgeschreven, denk hierbij aan zwangere vrouwen en mensen met een voornamelijk staand beroep.

Aanmeten van de kous
Voor het bepalen van de juiste kous is het belangrijk dat er goed gekeken wordt naar uw indicatie en dat de armen of benen nauwkeurig worden gemeten. De kousen worden aangemeten op het moment dat u geen vocht meer in de armen of benen meer heeft of wanneer dit een stabiel punt heeft bereikt. Wanneer er zich nog teveel vocht in uw benen of armen bevind kan het nodig zijn om u eerst te zwachtelen, voordat de kousen aangemeten kunnen worden.

Soorten kousen
Op basis van uw medische indicatie en de individuele situatie, wordt er gekozen voor een kous die voor u het beste resultaat op levert.. Wij leveren drie soorten therapeutische elastische kousen, die ieder hun specifieke eigenschappen en mogelijkheden hebben:
Vlakbrei
Een dikkere, op maat gemaakte kous met de naad aan de achterzijde. Deze kousen bieden meer weerstand dan rondbrei kousen en hebben het meeste effect bij vochtophoping in de armen of benen.
Rondbrei hoge weerstand
Rondbreikousen worden buisvormig gebreid en hebben daarom geen naden. Ook deze kous is door zijn hoge weerstand geschikt voor vochtophoping in de benen.
Rondbrei lage weerstand
Deze kous geeft minder weerstand en minder druk dan de vlakbrei kous en rondbrei kous met hoge weerstand. Hij is dunner en heeft de meeste keuze in kleuren en modellen.

Vergoeding
Therapeutische elastische kousen worden met de juiste medische indicatie vergoed vanuit de basisverzekering. Houdt u wel rekening met het eventueel openstaand verplicht en vrijwillig eigen risico.